top of page

3 hypes wetenschappelijk uitgelegd

Hallo lezers. Vandaag ga ik jullie vertellen over 3 hypes en de wetenschappelijke achtergrond daarvan.

hype nr.1: de fidget spinner

De eerste en gelijk ook de meest recente hype is de fidget spinner. De fidget spinner is heeft in het midden een kogellager met daar omheen een soort van wieken. Sommige hebben in die wieken ook wat gewichten waardoor ze sneller draaien.

Om de fidget spinner aan het werk te zetten moet je hem een draai geven. Als je een goeie hebt blijft hij dan een paar minuten draaien. Terwijl hij draait kan je trucjes doen door hem bijvoorbeeld op de duim te balanceren.

De fidget spinner is bedacht door de Amerikaan Catherine Hettinger in 1993. Het was bedoeld om haar 7 jarige dochter rustig te krijgen. Het is dan ook bedoeld voor kinderen met ADHD en ADD zodat ze beter kunnen concentreren.

In het midden zit een deel dat niet draait. Daaronder zit de kogellager. De kogellager bestaat uit 2 ringen met daartussen balletjes die ronddraaien. Als de kogellager eenmaal draait blijft hij langer draaien omdat de balletjes doordraaien.

kogellager fidget spinner

hype nr.2: The bottle flip

De wat ouder hype the bottle flip is een uitdaging. het is de bedoeling om een flesje die ongeveer voor 1/3 gevuld is rond te laten draaien en hem goed terecht te laten komen. Je moet vanuit je pols het flesje zwiep geven. Het water zakt dan door de zwaartekracht naar boven. Dan heeft het water als het goed gaat nog genoeg bewegingsenergie waardoor het gewicht weer onderin het flesje licht en goed rechtop terechtkomt.

hype nr.3: The cinnamon challenge

Bij deze challenge is het de bedoeling om een hap kaneel weg te slikken. Ik zal 1 ding al vast: het is onmogelijk.

In onze mond wordt speeksel aangemaakt. Speeksel bestaat uit enzymen en water. Het probleem is dat kaneel water afstoot. Daarom voelt het ook droog aan.

De cinnamon challenge is zelfs gevaarlijk want je lichaam snakt naar adem. Als je dan een grote hap lucht neemt kan er kaneel via de luchtpijp in de longen komen. Dat kan zelfs fataal zijn.

dit gebeurt er als je een grote hap kaneel neemt!

Dit is het einde van dit artikel. Ik ga een project doen op mijn blog. Dat kost veel tijd dus het kan zijn dat ik een tijdje stil ben.


bottom of page