top of page

Mieren

Beste lezers, ik kreeg laats een verzoek van iemand om een blog te maken over mieren. Hier is het dus.

wat zijn mieren?

Mieren zijn insecten die in een kolonie leven. Ze zijn erg sociaal want ze verzamelen samen eten en ze maken samen een goeie leefomgeving.

Mieren zijn (zoals ik al zei) insecten. Ze hebben dus 6 poten en bestaan uit een kop, borststuk en achterlijf. Er zijn veel verschillende soorten mieren en komen dan ook overal ter wereld voor.

twee mieren (foto: www.obdn.nl)

kenmerken

Mieren bestaan in allemaal verschillende kleuren, maar de meeste soorten zijn bruin of zwart.

Op hun kop zitten 2 kaken. Voor de mier zijn dat eigenlijk ook zijn handen. Ook zitten op zijn hoofd 2 ogen. Die bestaan net zoals de meeste andere insecten uit facetten. Met zijn ogen kan hij niet heel goed zien. Naast zijn ogen en kaken zitten er ook voelsprieten op zijn hoofd. Met die voelsprieten kan hij (zoals de naam al zegt) voelen.

Aan zijn borststuk zitten 6 poten. Die poten bestaan uit een soort van hard buisje, een soort van schubben en een piepklein klauwtje.

In zijn achterlijf zit zijn maag en de krop. In zijn krop kan hij voedingsstoffen bewaren.

mierenkolonie

Een mierenkolonie bestaat uit 3 rollen:

werksters: werksters zijn vrouwen die niet vruchtbaar zijn. Zij kunnen dus geen kinderen krijgen. De meeste mieren die je ziet zijn werksters. Hierin heb je ook een taakverdeling:

soldaten: zij hebben grotere kaken om het holletje uit te graven, maar verdedigen deze tegen de verwachting in niet. Als larve hebben ze veel eten nodig waardoor ze te kostbaar zijn.

verkenners: deze werkster (aan de oude kant) zorgen voor het eten en zijn alert voor gevaar.

verzorgsters: deze mieren verzorgen de eitjes in de kraamkamer.

luizenkwekers: dit zijn de 'boeren' van de kolonie. Zij houden de bladluizen als een soort koeien.

slavenhalers: dit zijn soort van de werkgevers.

voedselmakers: zij maken het voedsel.

mannetjes: de mannetjes hebben vleugels. Zij gebruiken deze vaak. Mannetjes zijn allen nuttig (bij de mieren dan) voor voortplanting. Daarna gaan ze dan ook snel dood.

koninginnen: De koninginnen zijn de vruchtbare vrouwtjes. Deze hebben net als de mannetjes vleugels, alleen zij gebruiken ze alleen voor het paren.

voedsel

Mieren eten bijna alles, maar vooral dode insecten en oud fruit. Wat voor mieren echt een cadeautje is, is zoetigheid.

mier eet een spin die een andere mier heeft vermoord (gif: GIPHY)

levenswijze

De meeste mieren verzamelen en kweken voedsel. Met kweken wordt bedoeld het houden van bladluizen voor honingdauw (een soort honing). Mieren beschermen bladluizen dan ook tegen lieveheersbeestjes (die bladluizen heel lekker vinden) door middel van mierenzuur (meer over mierenzuur: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mierenzuur).

Sommige mieren knippen als het waren bladeren af en vervoeren die naar een ondergrondse kamer. Op die bladeren groeit dan een schimmel die ze kunnen eten.

Mieren zijn harde werkers. Ze maken een ingenieus gangen systeem door alles korreltje voor korreltje naar buiten te dragen. Het is alsof je alle bakstenen van een villa in je eentje apart 1 kilometer verder moet dragen. Als je dit leest heb je er waarschijnlijk spijt van als je als klein kind eens een mierenhoop hebt dichtgegooid (ik in ieder geval wel).

Als mieren een nieuwe kolonie maken heeft het al snel 2 miljoen mieren.

soorten mieren

Er zijn heel veel soorten mieren. Hier zijn er drie:

honingpotmieren: Dit zijn mieren die vooral honing eten om te overleven. Deze soort mieren zijn ook weer verdeeld over andere groepen.

bladsnijmieren: Dit zijn mieren die bladeren mee nemen in hun hol om daar schimmels op te laten groeien. Die schimmels eten ze dan op.

schubmieren: Dit zijn de mieren die je overal ziet. Ze heten schubmieren omdat hun achterste uit een soort van schubben bestaan.

bestreiding

Mieren kunnen ook een plaag veroorzaken. Bijvoorbeeld als een kolonie in uw tuin gaat wonen. Als je dan van de mieren af wilt kan je ze bestrijden. Je kan dan een mierenlokdoos kopen. Hier zit een krachtig gif in. Deze wordt door de werksters mee naar binnen genomen als ze er aan heeft gezeten. Het lokt mieren door zijn zoete geur.

Je kan er ook heet water over de mierenhoop gooien. Hierdoor worden de mieren gekookt.

dit was het einde van mijn blog. Als jullie het leuk vonden kunnen jullie een hartje achterlaten. Tot de volgende keer!

bronnen:

www.wikipedia.org

www.spreekbeurten.nl

www.wikikids.org


bottom of page