top of page

10 feiten over de Nobelprijs

Welkom op mijn blog. Dit is mijn eerste post, ik hoop dat jullie het leuk vinden.

Misschien hebben jullie het er wel over gehoord: de Nobelprijs voor scheikunde is gewonnen door de Nederlander Bernard Feringa. Hij bouwde de eerste moleculaire motor! Daar wil ik dit weekend nog meer over vertellen. u ga ik jullie 10 feiten over de Nobelprijs vertellen:

1. Als je de Nobelprijs wint krijg 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 1 miljoen euro). De bedoeling is dat je met het geld je onderzoek gaat uitbreiden.

2. Alfred Nobel (uitvinder van de dynamiet en van de Nobelprijs) had spijt omdat hij de dynamiet had uitgevonden en dat er oorlog mee gevoerd werd. Hij richtte de Nobelstichting op en doneerde na zijn dood al zijn geld aan de Nobelstichting.

3. Er is een geen Nobelprijs voor wiskunde. Er is een verhaal over de reden waarom: Nobel wou niet dat de wiskundige Gösta Mittag-Leffler de prijs won omdat hij een relatie zou hebben met de vrouw van Nobel. Dit is waarschijnlijk ook niet echt de reden maar het is een onwaarschijnlijk gerucht.

4. Als je de Nobelprijs hebt gewonnen mag je iemand anders als kandidaat kiezen voor het volgende jaar.

5. Er zijn al 20 Nederlanders geweest die de Nobelprijs hebben gewonnen.

6. In 1954 is de Nobelprijs voor de vrede gewonnen door de Nederlander Gerrit Jan van Heuven GOEDHART! Zijn achternaam past wel heel goed bij de prijs die hij heeft gewonnen.

7. De Nobelprijs bestaat al 116 jaar!

8. Het Rode Kruis won 3 keer de Nobelprijs.

9. De jongste Nobelprijs winnaar was Malala Yousafzai (17 jaar). Zij won de prijs voor de vrede die ze had gewonnen omdat ze voor vrouwenrechten streed in Pakistan.

10. Van alle soorten Nobelprijzen mist Nederland alleen nog de Nobelprijs voor literatuur.

Hopelijk hebben jullie nieuwe dingen geleerd over de Nobelprijs.

Groetjes Jelle

foto: hanta.nl


bottom of page