top of page

Laika

Het is 3 november 1957, de eerste hond Laika wordt de ruimte in gestuurd. Helaas overleefde ze de het niet in de ruimte. Maar wat is het verhaal er achter? Daarom hier een artikel over Laika.

In 1957 zijn de Russen bezig met het maken van een ruimteschip. Ze wilden weten hoe een zoogdier in de ruimt reageert. Ze besloten om een hond te trainen en die vervolgens in de ruimte te sturen. Daarvoor plukten ze 3 zwerfhonden van de straat: Muskha, Laika en Albina. De dieren werden getraind. Voor de lancering moesten ze tegen veel geluid kunnen en kleine ruimtes omdat het ruimteschip (Spoetnik II) zelf ook klein was. Uiteindelijk was Laika gekozen om in de ruimte gestuurd te worden. Het vrouwtje was 3 jaar oud en woog 6 kilo.

Laika (foto: www.aboutspace.com)

Laika's dood

Laika overleefde de reis niet. De Spoetnik II was niet gemaakt om terug op de aarde te komen. Hij zou verbranden in de dampkring. De Russen wouden vergiftiging in zijn eten stoppen zodat hij stierf voordat hij levend zou verbranden. Uiteindelijk hadden ze dat niet gedaan. Maar hij stierf uit oververhitting en stress.

Laika's lancering

Zo, dit was het einde van dit artikel. Ik weet het, het is kort, maar morgen komt er nog een artikel online. Ook wil ik mededelen dat u geen nieuwsbrief krijgt als u met uw school/werk e-mail bent geabonneerd. Dan wordt de mail namelijk als spam gerapporteerd. Het is dus handiger om u via een prive mail te abonneren.

Groetjes Jelle en tot morgen!

Bronnen:

www.isgeschiedenis.nl

www.wikipedia.org


bottom of page