geluid
- Jelle Rijntjes
- 31 jan 2017
- 2 minuten om te lezen
Beste lezers, vandaag zijn de 2 beroemde componisten Philip Glass en Franz Schubert jarig. Ook is de popartiest Justin timberlake jarig. Ik ben zelf een liefhebber van muziek van Wolfgang Amadeus Mozart tot aan Gabriel Faure. Maar omdat dit blog over de wetenschap gaat, ga ik het van de wetenschappelijke kant bekijken. Daarom het onderwerp geluid
wat is geluid?
Geluid is een trilling. Een trilling ontstaat door een drukverschil. Dat kan zijn doordat er bijvoorbeeld bliksem in slaat waardoor de lucht eromheen warm wordt en uitzet en dan zorgt voor een implosie.
geluidsgolven
Een geluidsgolf bestaat uit heuvels en dalen. 1 geluidsgolf wordt geteld vanaf het hoogste punt van een golf tot aan het laagste punt. De hoeveelheid golven die er in 1 seconde zitten heet een frequentie (f). Frequentie heeft de eenheid Hertz (Hz). Ieder wezen kan andere dingen horen. Wat je kan horen heet de gehoordrempel. Mensen hebben een gehoordrempel van 20 tot 20.000 Hz bij kinderen.
De trillingen bewegen zich voort. Waar het zich in voort beweegt heet het medium. Dat kan water zijn maar ook lucht. Geluid heeft in elk medium een andere snelheid. Bij lucht is dat 343 meter per seconde (met kamertemperatuur).
Geluidintensiteit (I) is hoe hard het is. Hoe hoger de golf hoe harder. Bij geluidsintensiteit hoort de eenheid decibel (dB). Als een geluid harder is dan 90 dB is het na een tijdje schadelijk voor je oor. Is het 1 moment 140 dB is het gelijk schadelijk. Als het geluid twee keer zo hard is, komt er maar 3 dB bij.

Hoe korter de golf hoe hoger (foto: jeugdinfo.nl)
van geluidsbron naar oor
Waar het geluid vandaan komt heet een geluidsbron. Het geluid komt aan in de oorschelp waardoor het richting het binnenoor gaat. In het oor zit het trommelvlies. Dat is een strak velletje die gaat trillen bij geluid. Achter dat velletje zitten 3 botjes: de hamer (het kleinste botje van het lichaam), de stijgbeugel en het aambeeld. Die geven de trilling door naar het slakkenhuis. Dat is een spiraal met vloeistof en haartjes. Er zitten grote en kleine haartjes in. Elk haartje heeft een andere gehoordrempel. Als muziek te hard staat breken de haartjes. De stijgbeugel zorgt ervoor dat de haartjes trillen. De haartjes zetten de trillingen om in signalen die via de zenuwen naar de hersenen gaan.

oor anatomie (foto: dokteronline.com)
formules
Hier zijn wat formules die met geluid te maken hebben:
f=1/T en T=1/f
Hierin is T de trillingstijd. Dat is de tijd van 1 trilling.
v=s/t, t=s/v en s=v x t
Hierin is v de snelheid, s de afgelegde afstand en t de tijd.
Dit is het einde. Dit is een best wel moeilijk artikel met die formules. Hopelijk is het voor jullie makkelijker.
bronnen:
www.wikipedia.org
www.schooltv.nl
natuurkunde voor dummies
explora (mens en natuur schoolboek)
ć³ć”ć³ć