top of page

de ontdekking van Alessandro Volta

Hallo lezers, vandaag is het 267 jaar geleden dat de wetenschapper Alessandro Volta is geboren. Daarom maak ik vandaag een kort artikel over de ontdekking van Alessandro Volta.

Het verhaal met de kikker

Alessandro was op een dag aan het experimenteren met een dode kikker. Hij hield een metalen plaatje aan de ene kant en aan de andere kant een andere metalen plaatje. Hij zag dat de pootjes bewogen. Dat was al lang bekend maar de wetenschappers dachten dat er elektriciteit in de kikker zat. Volgens Volta kwam het door de metalen plaatjes. Hij dacht dat er elektrische schokjes door de kikker werden gestuurd. Die schokjes konden van de ene kant naar de andere kant gaan door dat er zout water in de kikker zat.

Alessandro maakte na zijn ontdekking de zuil van Volta. Dit was een stapel met steeds een plaatje zink en dan een stofje dat in zout water heeft gelegen. Dit was de eerste batterij.

de zuil van Volta (foto: wikipedia.org)

Alessandro Volta (foto: time.com)

Volt

Er is ook een eenheid naar Alessandro vernoemd namelijk volt (V). Volt geeft de spanning (u) aan.

Elektriciteit zijn geladen elektronen* die worden door een bepaalde stof heen bewegen (zure stoffen of metalen zijn goede geleiders van elektronen). Volt is de kracht waarmee de elektronen door een stroomdraad heen geduwd worden.

*Alles bestaat uit moleculen. Moleculen bestaan uit atomen en die atomen bestaat weer uit een kern en een schil. De deeltjes in de schil zijn elektronen.

Dit is het einde van dit artikel. Tot de volgende keer.

Bronnen:

www.wikipedia.org

www.hetklokhuis.nl

explora (mens & natuur schoolboek)


bottom of page