top of page

Engeland

Beste lezers, Ik ga vandaag op vakantie naar Engeland. Daarom start vandaag een serie over Engeland. Elke dag ga ik wat vertellen over de plaats en omgeving van waar ik op dat moment ben. Maar vandaag starten we met wat algemene informatie.

waar ligt Engeland?

Engeland is een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk dat bestaat uit Schotland, Wales, Noord Ierland en Engeland. Het ligt aan de andere kant van de Noordzee.

Rechts: het verenigd koninkrijk is lichtgroen en Engeland donkergroen (foto: www.wikipedia.org)

geografie

Engeland is zo'n 130.422 (ongeveer 3 keer zo groot als Nederland) vierkante kilometer groot. Dat is 54% van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad Londen lis 1572 vierkante kilometer. Engeland telt 66 zogenaamde city's (steden met stadsrechten) en een paar towns. Engeland heeft 9 regio's (zie plaatje hieronder, foto: www.wikipedia.com).

landschap

Engeland heeft een onherbergzaam landschap. De hoogste bergtoppen liggen bij Lake District zoals de Scafell Pike (978 meter). Dit gebied is bedekt met bergen en meren in de dalen.

Naast bergen heeft Engeland ook indrukwekkende kustlijnen. Aan deze kustlijnen liggen verschillende stranden zoals kiezel-, krijtrots- en zandstranden. Ook bevat de kust van Engeland veel kliffen.

De bekendste en ook gelijk de grootste rivier van Engeland is de Theems. De Theems is zo'n 336 kilometer lang. De rivier ontstaat in Kemble en stroomt door Londen naar de Noordzee.

klimaat

In Engeland heerst een zogenoemd maritiem klimaat. Dat houd in dat het bijna nooit kouder is dan 0 graden Celsius en bijna nooit warmer dan 32 graden. In Engeland valt er ongeveer 108 centimeter aan neerslag. In vergelijking met Nederland is dat meer. In Nederland valt er zo'n 90 centimeter aan neerslag.

Door de warme luchtstromen van de Atlantische oceaan en de koude van de Noordzee kan het af en toe best hard waaien.

Rechts: klimaatgrafiek in graden Celsius, blauw is minimaal en rood is maximaal gemiddeld. (foto: www.engeland.nl)

bevolking

In Engeland wonen 53.012.456 mensen (cijfer uit 2011). De bevolkingsdichtheid 377 mensen per vierkante kilometer (Nederland: 407 mensen/km2).

Engels is de enige taal die daar gesproken wordt in het openbaar.

Alle volbloed Engelsen stammen af van de Germanen, Saksen, Juten en misschien ook Friezen. De Groep volken zijn daar gekomen nadat de Romeinen vertrokken.

De meeste gelovigen zijn Christelijk (31.480.000 mensen), daarna volgt de Islam (2.660.000 mensen) en het Hindoeïsme (806.000 mensen). De overige 909.000 gelovigen zijn vooral sikh en joods.

ongeveer 726.000 inwoners komen uit andere culturen/landen.

economie

Engeland heeft een van de grootste economieën van de wereld. De gemiddelde inwoner van Engeland verdient ongeveer 22.907 Britse Pond (26.091 Euro).

Engeland was het eerste land waar de industriële revolutie begon. Vanaf dat moment begon de economie te stijgen met 2 a 3% per jaar. Nu is dat met ongeveer 1,3%

1% van de beroepsbevolking werkt in de landbouw. Maar ondanks dat is wel 77% van het landoppervlak bedekt met landbouwgrond. 70% daarvan wordt gebruikt om voedsel te produceren. Engeland verdient veel aan landbouw. Maar rond 200 ging het mis. Er waren veel meer goedkopere producten op de markt gekomen. Voor Engeland was er te veel concurrentie. Daarna brak er ook nog een koeienziekte uit waardoor er miljoenen koeien stierven. Maar gelukkig hersteld de landbouw in Engeland weer.

18% van de beroepsbevolking werkt in de industrie. Een groot deel daarvan werkt in de technologische industrie (zoals elektronica en het maken van auto's).

80% van de beroeps bevolking werkt in de dienstsector.

Engeland is heel belangrijk voor de handel. Een groot deel van de handel gaat over elektronica, machines en chemische stoffen.

Over de BNP en BPP van Engeland kan ik niks zeggen omdat Engeland officieel niet wordt gezien als apart land.

cultuur

eten

Een van het bekendste Engelse eten is fish and chips (vis en friet). Dit is gefrituurd vis met aardappelslierten. Dit gerecht is wereldwijd beken en kan je bij elke snackbar in Engeland wel halen. Bij fish and chips hoort geen mayonaise.

Ook is het typisch Engelse ontbijt bekend. Als je je Engelse ontbijt compleet wil hebben heb je gebakken spek, ei, toast, witte bonen in tomatensaus en worstjes.

Ook in Nederland bekend is een high tea. High tea is een eetgewoonte waar veel thee wordt gedronken met allerlei lekkere dingen zoals brownies, bon bon en scones. Scones zijn een soort van broodjes. Scones worden meestal in een bakje room gedaan en daarna in een bakje met jam.

klik op de foto's voor meer informatie.

muziek

In Engeland leefden er veel componisten.

Een van die componisten is Tomas Tallis (1505-1585). Hij was een componist uit de renaissance. Hij schreef vooral veel koorwerken.

Een andere Engelse componist is Henry Purcell (1659-1695). Hij was een componist uit de barok. Hij is vooral bekend om zijn magnifieke opera's.

De derde en bekendste componist is Georg Friderich Handel (1685-1759). Hij was van oorsprong Duits maar leefde voor een groot deel van zijn leven in Engeland. Hij was net als Purcell een barokcomponist. Hij heeft veel verschillende werken geschreven. Maar de bekendste zijn toch wel zijn oratorium Messiah (van het bekende Halleluja koor) en zijn water music suite.

De laatste componist is Edward William Elgar (1857-1934). Hij was een componist uit de romantische periode. Zijn bekenste werk is een snelle mars genaamd pomp & circumstance march no. 1.

Naast componisten zijn er natuurlijk ook popartiesten.

De bekendste en misschien ook de beste zangeres ter wereld is Adele (1988). Adele is een soul- en jazzachtig popartiest. Haar albums zijn vernoemd naar de leeftijd van wanneer ze het album maakte (zoals 19, 21 en 25). Haar meest bekende en recente nummer is hello.

Een bekend artiest uit de jaren 30 is Al Bowlly (1890-1941). Hij speelde veel muziek op banjo of gitaar. Zijn bekendste nummer is goodnight sweethart.

literatuur

De bekendste, meest revolutionaire en misschien de beste schrijver aller tijden is William Shakespeare (1564-1616). Hij is een toneelschrijver, acteur en dichter. Hij is revolutionair vanwege zijn vernieuwingen in het toneelspel en vanwege zijn nieuwe spreekwoorden (zoals groen van jaloezie). Ook heeft hij veel woorden aan de Engelse taal toegevoegd. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld Romeo en Julia. Het is een toneelstuk en boek over een arme man die verliefd wordt op een rijke vrouw, maar in die tijd waren de arme en de rijke een soort van vijanden. Het is een romantisch verhaal over een onmogelijke liefde.

De tweede en ook niet geheel onbekend is Charles Dickens (1812-1870). Hij schreef in totaal 15 romans die nog steeds gelezen worden. Zijn bekendste werk (staat op nummer 7 van de meest verkochte boeken ooit) is a tale of two cities (een verhaal van 2 steden).

Iedereen heeft vast wel eens gehoord van The Lord of the Rings (de heer van de ringen) of The Hobbit (de Hobbit). De schrijver daarvan is waarschijnlijk net zo bekend als Dickens, namelijk J. R. R. Tolkien (1892-1973). Hij is mijn favoriete schrijver. Ook zijn boek The Lord of the Rings staat op nummer 9 van de meest verkochte boeken. Tolkien is geboren in Afrika met Engelse ouders. Hij heeft het grootste deel van zijn leven in Engeland doorgebracht.

klik op de foto's om te weten te komen wie welke schrijver is.

gewoontes

In Nederland is het een groot feest als je 18 wordt omdat je dan officieel volwassen bent. In Engeland wordt dat anders gedaan. Als je 21 wordt, wordt er een groot feest gevierd. Alle verjaardagskaarten vanaf je geboorte worden opgehangen.

Kerst wordt overal gevierd, maar vooral in Engeland is dat een groot feest. In Nederland is iedereen nog in de ban van Sinterklaas wanneer er in Engeland het kerstfeest al een soort van begonnen is.

Een drinkgewoonte is door in Engeland builders tea te drinken. Dit heet zo omdat van oorsprong veel bouwvakkers het dronken. Dit is zwarte thee met wat melk er in.

sporten

In Engeland is sport net zo belangrijk al in Nederland. Misschien is het daar zelfs nog belangrijker. Twee typische Engelse sporten van oorsprong zijn cricket en horse racing (paardenrace). Cricket is een soort van honkbal. Maar bij cricket moet je punten scoren door runs te maken. Die kan je krijgen door tussen 2 zogenaamde wickets heen en weer te rennen. Horse racing is zoals de naam al zegt een race met paarden. Hiermee rijden jockeys met veel snelheid op een paard naar de finish. Maar waar echt veel mensen fanatiek in zijn is voetbal. Met voetbal staat Engeland op de tiende plaats (wereldranglijst FIFA). De bekendste voetbalclub is waarschijnlijk manchester united.

 

natuur

er

flora

Iets waar ik gelijk aan denk als het gaat over de flora van Engeland zijn de Engelse tuinen. Deze sierlijke tuinen bevatten struiken als de taxus en veel kleurrijke bloemen of bomen.

In de wilde natuur van Engeland groeit vooral veel gras. Het is er vooral groen. Er groeien ook wel veldbloemen zoals madeliefjes.

fauna

In Engeland komen veel soorten vogels voor. Bekende voorbeelden daarvan zijn een Jan-van-Genten, papegaaiduikers en albatrossen. Naast vogels komen er in Engeland veel herten voor. Voor de rest leven er veel dieren die ook in Nederland leven zoals vossen, dassen en zwijnen.

Rechts: papegaaiduiker (foto: www.wikipedia.org)

 

vlag van Engeland

Op de vlag van Engeland staat een rood kruis. Dat kruis is het kruis van Sint Joris. Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens van het verhaal van Sint Joris gehoord. Het was volgens de legend een man die in zijn eentje een draak vermoorde.

De vlag werd bijna overal voor gebruikt (bijvoorbeeld kruistochten). Het is 1 van de oudste logo van Engeland.

De vlag is ook te vinden in de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Die vlag is namelijk een samenstelling van de vlaggen van Noor-Ierland, Schotland en Engeland. Wales zit er niet in omdat zij later bij het Verenigd Koninkrijk kwamen.

Linksonder: vlag van Engeland. Rechtsonder hoe de vlag van het Verenigd Koninkrijk zo als nu werd.

Londen

De hoofdstad van Engeland (en ook van het Verenigd Koninkrijk) is Londen. Londen is een grote stad (het is wel 1577 vierkante kilometer) met 8.674.713 inwoners. Londen is een metropool (wereldstad) omdat er veel grote multinationals een kantoor hebben, omdat het meer dan 1 miljoen inwoners heeft en omdat er veel cultuur en exposities zijn.

Londen ligt aan de rivier de Theems. Dit is waarschijnlijk ook de rede waarom het zo groot is. Door de Theems konden ze namelijk makkelijk met handelsschepen naar Londen toe.

In Londen zijn veel bezienswaardigheden zoals the london eye (een reuzenrad), the tower bridge (een beroemde brug), de houses of parlaiment met de big ben en het buckingham palace.

Dit was het einde van dit artikel. Morgen komt er weer eentje online. Vinden jullie lange artikelen zoals deze leuk? Laat het mij dan weten via de poll op de hoofdpagina. Tot morgen!

bronnen:

www.wikiedia.org

www.landenweb.nl

www.engeland.nl

www.voyagesphotosmanu.com

www.wikikids.nl

www.tuxx.nl

www.vakantiedigitaal.nl

www.engeland.besteoverzicht.nl

ANWB capitool reisgids


bottom of page