top of page

Cheddar kaas

Beste lezers. Vandaag ben ik in Cheddar. Cheddar is een dorp in Somerset. Het heeft 5724 inwoners. Cheddar is bekend door een oud skelet van een man die daar gevonden is en door een beroemd soort kaas. Over de kaas gaan we het vandaag hebben.

wat voor soort kaas is Cheddar kaas?

Cheddar kaas is een kaassoort dat zoals de meeste kazen van koeienmelk wordt gemaakt. Het is een harde wittige kaas van oorsprong, maar tegenwoordig is hij geel/oranje (zie foto hieronder). De kaas wordt vaak gebruikt voor op cheeseburgers (dan wordt hij wel wat anders gemaakt) omdat het snel smelt. Hij smaakt een beetje pittig en bitter. Het is de bekendste kaas van Engeland. Daarom is ook 50% van de opbrengst door exporteren van kaas ingenomen door Cheddar kaas.

geschiedenis van de kaas

De productie van de kaassoort begon rond de 12de eeuw. Cheddar heeft veel grotten. Vroeger toen er geen koelkast was werd de kaas in die grotten bewaard. De temperatuur was ideaal daarvoor.

Het recept komt waarschijnlijk uit Cantal (regio in Frankrijk). Het is in Engeland gekomen doordat de Romeinen het meenamen.

Joseph Harding (1805-1876) kwam in de 19de eeuw met moderne technieken naar Cheddar om daar de nieuwste en hygiënische manier van kaas maken te introduceren. Om die reden wordt hij ook wel de vader van Cheddar kaas genoemd. Zijn methode van kaas maken is door het op een wetenschappelijke manier te doen. Die manier wordt ook wel de Joseph Harding manier genoemd.

het maken van Cheddar kaas

Cheddar kaas wordt gemaakt van (zoals ik al zij) koeienmelk. De kaas krijgt een pittige smaak door dat hij lang gerijpt wordt (van

3 maanden tot 3 jaar).

Als allereerst worden de koeien natuurlijk gemelkt. Dan wordt het melk naar de fabriek vervoerd. Voordat ze de melk gaan gebruiken wordt het verwarmt tot 50 graden Celsius. Dan wordt het melk bewerkt zodat het halfvolle melk wordt. Daarna wordt het met gepasteuriseerd waardoor de schadelijke bacteriën dood gaan. Het proces wordt vervolgd door de oliën af te scheiden van de wei (vloeistof die wordt gebruikt voor het maken van kaas). De wei worden daarna in een bak geduwd waar de medewerkers in stukken gaan snijden. Van die stukken wei worden blokken gemaakt. Die gaan uitzetten (dit heet cheddaring). Daarna worden ze in gelijke stukken gesneden en gezouten. Dan worden de stukjes samen geperst. Als het proces bijna klaar is worden ze in vacuüm verpakkingen gedaan.

Na 3 maanden rijpen wordt er geproefd of het al goed. Zo niet? dan worden ze over drie maanden nog een keer geproefd. Als ze klaar zijn worden ze klaargemaakt voor de winkel.

Zie het proces in het filmpje Hieronder.

Dit was het artikel over deze kaas. Tot morgen!

bronnen:

www.wikipedia.org

Cheeky cow half fat cheese (www.youtube.com)


bottom of page