top of page

Cheddar man

Beste lezers. Vandaag ben ik nog steeds in Cheddar. Daarom ga ik vandaag ook wat vertellen over Cheddar. Dit keer over een inwoner. Maar niet zomaar één, namelijk de Cheddar man. Hij is het oudste skelet in Engeland gevonden.

De Cheddar man is een skelet gevonden in Gough's Cave (één van de grotten). Het skelet is van een man die leefde in het Mesolithicum. Het Mesolithicum is de tijd na de laatste ijstijd tot het begin van de landbouw (van circa 10.500 v.Chr. tot circa 8000 v.Chr). De Cheddar man kwam uit ongeveer 9000 v.Chr. De Cheddar man was dus een jager/verzamelaar. Deze mensen hadden geen vaste woonplaats en reisde met de dieren mee. Ze leefden in groepen op plekken zoals grotten.

De dood is van de man is onbekend. Het kan zijn dat het kannibalisme was (dat werd in die tijd af en toe gedaan). Het kan ook een natuurlijke dood zijn. Maar hij is waarschijnlijk niet in de grot gestorven. die grot werd namelijk gebruikt als graf.

Uit onderzoek is gebleken dat 10% van de Europeanen en vooral veel mensen in Cheddar hetzelfde DNA hebben als de Cheddar man. Daarvoor hebben ze gekeken naar het DNA op 1 van zijn tanden.

Rechts: het skelet van de Cheddar man. (foto: www.snipview.com)

Morgen ben ik nog steeds in Cheddar. Dus tot morgen!

bronnen:

www.wikipedia.org

www.edition.cnn.com

www.youtube.com


bottom of page