top of page

jurassic coast

Beste lezers. Vandaag reed ik langs Jurrasic coast. Daarom ga ik jullie wat vertellen over jurassic coast (dinosaurus kust).

Wat is jurassic coast?

Jurassic coast is een kust in het zuiden van Engeland. De kust bestaat uit veel kliffen. Bij deze kliffen worden veel fossielen gevonden. De kust heeft zoveel kliffen omdat de eerdere egale door erosie zijn weggesleten. De stroming van het water zorgde er voor dat er deeltjes rost wegsleten. Later verdween het water. toen bleven er kliffen over.

De klif is zo speciaal omdat je de lagen van verschillende perioden in de geschiedenis van de aarde kan zien zoals de jura (toen leefden er dinosaurussen). Dat is dan ook gelijk de reden waarom A walk through time (een wandeling door de tijd) het motto is van het park.

Jurassic coast is het 2de park in Engeland dat op de UNESCO werelderfgoederenlijst staat.

hoe ver in het verleden kan je kijken bij jurassic coast?

Bij jurassic coast kan je heel ver terug in de tijd kijken. Zo'n 185 miljoen jaar!

de wetenschappelijke waarde van jurassic coast

De lagen van jurassic coast kan je lezen als een boek. Elke laag stelt een bladzijde voor. Sommige liggen op elkaar en andere staan naast elkaar. Geologen kunnen aan de lagen zien hoe steen ontwikkeld wordt. De onderste lagen zijn namelijk harder dan de bovenste. Dat komt doordat de bovenste lagen met veel gewicht op de onderste laag drukt.

Voor archeologen is het een geweldig cadeau. Zij kunnen namelijk van alles te weten komen over hoe het er in die tijd uit zag. Ze kunnen zaden in de grond vinden van planten die daar toen groeiden, ze kunnen zien wanneer er en rivier stroomde en wanneer niet enzovoort.

Voor paleontologen (wetenschappers die dino's onderzoeken) is het ook heel belangrijk. Zij kunnen zien welke dino's er leven. Er zijn namelijk heel veel fossielen te vinden.

Jurrasic coast (foto: www.boardonboat.com)

Hopelijk vonden jullie dit artikel leuk. morgen komt een nieuw artikel online. Tot morgen!

bronnen:

http://jurassiccoast.org/

www.wikipedia.org


bottom of page