top of page

Corfe castle

Beste lezers. Vandaag ben ik in Wareham. Is een stad in Dorset. De stad ligt aan de rivier de Frome. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Ik ga jullie wat vertellen over Corfe castle.

wat is Corfe castle?

Corfe castle is een kasteel en een dorpje in Dorset bij isle of Purbeck (een schiereiland) Het kasteel is gebouwd door de Nederlander Willem de Veroveraar. Eerst was het kasteel van hout, maar later werd het gemaakt van kalksteen. Nu is er alleen nog maar een ruïne over. Het is wel één van Engeland mooiste kastelen.

Het dorp en het kasteel staan allebei tussen de Purbeck heuvels in, precies op de route van Wareham (waar ik ben) naar Swagane.

geschiedenis van het kasteel

Het kasteel werd in 1090 gebouwd door de Norman Willem de Veroveraar nadat hij Engeland had verovert. Het was een Normandisch kasteel.

In de middeleeuwen was het kasteel in bezit van de koninklijke familie. Koning John gebruikte het om zijn juwelen op te bergen. Het werd door de latere koningen ook gebruikt voor executie's en martelingen. Aan het einde van de middeleeuwen was koningin Elizabeth I die het verkocht aan Christopher Hatton.

De familie van Hatton verkocht het weer aan de familie Bankes.

Toen de burgeroorlog uitbrak (in de 17de eeuw) werd het kasteel 2 keer belegerd. Die belegeringen hebben ze gewonnen. Van binnenuit werd het kasteel opgeblazen na aanleiding van een wet.

Het kasteel werd gerestaureerd in 1660.

In 1950 (in de tussentijd gebeurde er niet veel met het kasteel) werd het kasteel gebruikt voor de film Treasure island (schat eiland). De scene die daar opgenomen was, was een schiet-scene.

Het kasteel is zoals de meeste monumenten gesteund door het national trust.

Onder: Corfe castle (foto: www.wikipedia.org)

geschiedenis van het dorp

In het Krijt (145 miljoen jaar geleden) zwierven er veel dino's rond. Fossielen daarvan zijn ook terug te vinden in het nabij gelegen jurassic coast (lees artikel van gister).

In Corfe castle zijn veel grafheuvels te vinden die uit zo'n 6000 v.Chr. dateren.

Het dorp heeft de naam Corfe gekregen omdat het tussen twee heuvels in zit. Alsof er een deel uit is gesneden. Het woord dat de Saksen (een stam) gebruikten voor snijden is ceorfan. Dat is dus veranderd naar Corfe.

Het dorp won veel klei in de 19de eeuw. Daardoor handelde ze veel en verdiende ze veel.

Onder: oude ansichtkaart uit Corfe castle. (foto: www.corfecastletowntrust.co.uk)

Geografie

Het dorpje is 37,45 vierkante kilometer. Het ligt in de buurt van het kanaal (zee tussen Engeland en Frankrijk. Bijna het hele dorp is gebouwd van kalksteen.

Dit was het weer voor vandaag. Tot morgen!

bronnen:

www.wikipedia.org

www.corfecastletowntrust.co.uk

www.absolutefacts.nl

www.corfe-castle.co.uk


bottom of page