top of page

Poole harbour

Beste lezers. Vandaag is bijna mijn laatste dag in Engeland. Maar alsnog komt er een blog online. Vandaag gaat het over de grootste natuurlijke haven ter wereld. De haven heet Poole harbour. Het heet zo omdat de stad poole (147.645 inwoners) aan de kust ligt.

geschiedenis

Poole Harbour was vroeger een vallei die aan het einde van de laatste ijstijd (12.000 v.Chr.) onder water is gelopen.

zo'n 295 v.Chr. waren er al mensen die met uitgeholde boomstammen gingen varen in de haven. Dat weten we omdat er in 1964 een kano van 10 meter lang zijn gevonden tijdens het uitbaggeren van de haven.

Tijdens de Romeinse verovering (43 n.Chr) van het Verenigd Koninkrijk arriveerde de Romeinen in Poole Harbour.

Handel was in de middeleeuwen belangrijk. Daarvoor waren er nog geen vliegtuigen om handelswaar te vervoeren. Daatvoorwerden schepen gebruikt. Een groot deel van die schepen kwam aan in Poole harbour. Het waren grotendeels spullen uit het middellands zeegebied. Later werd het ook belangrijk voor handel met bijvoorbeeld Noord-Amerika.

Onder: de gevonden kano (the Poole logboat) (foto: www.wikipedia.org)

Geografie

Poole harbour is 36 vierkante kilometer groot. Het ligt in de provincie (graafschap) Dorset. De ingang van de haven is in het zuiden. De haven bevat veel eilanden waarvan de grootste Brownsea island is. Die ligt in het midden. Om de haven heen liggen verschillende steden en dorpjes. De grootste daarvan is Poole.

Onder: kaart van Poole Harbour. (foto: www.pooleharbourstudygroup.org.uk)

Morgen komt alweer het voorlaatste blog online. Tot morgen!

Bronnen:

www.wikipedia.org

www.pooleharbourstudygroup.org.uk


bottom of page