top of page

Monkey world

Beste lezers. Vandaag is helaas mijn voorlaatste dag in Engeland. Maar vandaag ben ik nog in Wareham. In de buurt bij die stad ligt Monkey world. Omdat ik veel heb geblogd over historische dingen ga ik vandaag over wat anders bloggen. Maar ik ga wel alsnog de geschiedenis vertellen.

wat is Monkey world?

Monkey world, ape rescue centre (letterlijk: apen wereld, aap redt centrum) is een opvang voor apen die gesmokkeld, mishandeld of verwaarloosd worden. Zelf doen ze ook aan adoptie. Je doneert dan geld om de aap te verzorgen en is het soort van jouw aap. Ook is het toegankelijk voor publiek.

Rechts: logo van monkey world. (foto: www.wikipedia.org)

waar zijn ze bezig?

Monkey world is in elk continent behalve Antarctica bezig. Ook hebben ze overal supporters. In Nederland ook.

hoe gaan ze te werk?

Monkey world red apen van smokkelaars die ze van Midden-Afrika smokkelen om ze te gebruiken voor entertainment en huisdieren. De apen worden naar de opvang in Engeland gebracht. Daar zijn ook 4 apen te vinden die in 1999 uit een laboratorium in Nederland zijn gered.

Monkey world bevat 250 apen waaronder 20 soorten. Ze zijn er allemaal gekomen met fysieke en/of psychische klachten. Ze worden allemaal apart geholpen. Ook worden ze in groepen gezet om ze sociaal te maken. De hokken hebben een groot houten klimparadijs. De apen krijgen ook veel planten die gedoneerd kunnen worden om het hok mooier en fijner te maken.

Elk jaar voegt Monkey world nieuwe dingen toe als grotere klimparadijzen.

Onder: een klimparadijs (foto: www.monkeyworld.org)

geschiedenis

In 1987 werd monkey world opgericht door Jim Cronin (1951-2007) en een beetje door Jeremy keeling. Toen was het alleen voor chimpansees bedoeld. Samen met de regeringen van het buitenland hebben ze in 2008 88 apen uit een laboratorium gered. Ze hebben in de geschiedenis veel bijzondere soorten gered. Sommige soorten waren bijna uitgestorven.

Helaas overleed Jim Cronin in 2007 (hij was maar 55 jaar) aan leverkanker. Sindsdien is zijn vrouw Alison doorgegaan samen met het personeel.

Dit was het dan. Morgen komt waarschijnlijk het laatste artikel online. het kan zijn dat het nog niet helemaal af is. Als dat zo is maak ik hem later af. Tot waarschijnlijk morgen!

Bronnen:

www.wikipedia.org

www.monkeyworld.org


bottom of page