top of page

behind the pictures: het Hindenburg incident

Beste lezers, vandaag start ik met een nieuwe serie op mijn blog genaamd behind the pictures. Daarbij wil ik bij beroemde foto's de wetenschappelijke achtergrond vertellen. Deze keer ga ik wat vertellen over deze foto:

achtergrond informatie

Op deze foto zie je de Zeppelin LZ129 Hindenburg vernoemd naar het staatshoofd van Duitsland in die tijd, Paul von Hindenburg. het was de grootste Zeppelin ooit gebouwd (wel 245 meter lang), het bevatte een restaurant, een leesruimte, een lounge en kamers voor de gasten. De Zeppelin werd gebouwd door de producent Luftschiffbau Zeppelin in 1936 en werd dat zelfde jaar in de lucht gestuurd. Het maakte vele vluchten en had in totaal wel 308.323 kilometer gevlogen. De luxueuze Zeppelin maakte succesvolle reizen, tot 6 mei 1937...

wat is er te zien op de foto?

Vanwege de grootte van de Zeppelin werd de helium die normaal werd gebruikt om een Zeppelin in de lucht te houden vervangen door de lichtere stof genaamd waterstof, dat er vanwege de lichtheid voor zorgt dat er minder van nodig en is waardoor de ballon kleiner is. Wat er fout ging op 6 mei 1937 is dat er in de omhulsel een elektrische lading vrijkwam. Dat was de aanleiding voor de brand die op deze foto te zien is. Wat her erger maakt is dat waterstof sneller in brand vliegt dan helium.

Binnen enkele seconden lag de Zeppelin compleet verwoest op de grond (zie filmpje onder aan dit artikel). Dat was ook de reden waarom deze foto zo bijzonder en beroemd is. Doordat het ongeval zo snel voorbij was, was het bijzonder dat er toevallig fotografen en journalisten aanwezig die deze foto en het filmpje konden maken.

Wat u waarschijnlijk verbaast is dat er 35 mensen door dit ongeval om het leven kwamen van de 50 passagiers en 50 medewerkers.

(de beelden van de video hieronder zijn ingekleurd)

tot de volgende keer!

bron foto:

www.wikipedia.org

bronnen info:

www.scientias.nl

www.historiek.nl

www.wikipedia.org


bottom of page