top of page

Waarom is de zon rood?

Beste lezers, het is jullie waarschijnlijk al opgevallen dat de zon vandaag rood is. Maar waarom eigenlijk?

Op dit moment zijn er twee natuurrampen bezig: orkaan Ophelia in Ierland en bosbrand in Portugal en Spanje. Zij zijn de oorzaak van de rode zon.

Als allereerst is orkaan Ophelia de boosdoener die het leven van velen Ieren overhoop gooit. De orkaan valt onder categorie 3. Dat houd in dat je niet in een caravan moet schuilen want die wordt verwoest. Dakpannen zouden er af kunnen waaien met de kracht van deze categorie. Ophelia is ontstaan voor de kust van Afrika.vanwege de luchtstromen komt er veel zand in de lucht. Dat zorgt ervoor dat het zand het licht blokkeert. Orkaan Ophelia was ook de reden waarom het gisteren zo warm was voor de herfst. De luchtstromen van de orkaan zorgen ervoor dat er warme lucht van de Atlantische oceaan naar Europa kwam.

De tweede oorzaak zijn de grootte bosbranden in Portugal en Spanje. De branden zorgen voor asdeeltjes die in de lucht terecht komen. Dat zorgt samen met het zand uit Afrika ervoor dat het ligt van de zon wordt gebroken en dus oranje kleurt. De zon is nu duidelijk een rondje en u kunt er makkelijk naar kijken zonder schade in het oog te krijgen.

Hier onder: de zon (de foto's heb ik zelf gemaakt)

Dit was het artikel voor vandaag. Tot de volgende keer!

bronnen:

www.AD.nl

NOS op NPO radio 4

www.nieuws.weeronline.nl

www.wikipedia.org


bottom of page